top of page
RMP_2580.jpg

ȚINUTUL

ORĂȘTIEI

sarmiz de taiat.jpg

ȚINUTUL ORĂȘTIEI

logo-pt-back-produs_edited_edited.png

DIN INIMA DACIEI STRĂVECHI

   Munții Orăștiei păstrează, de mai bine de două mii de ani, urmele trecutului glorios al unui popor străvechi. La Grădiștea de Munte, în spatele unei perdele dese de fagi, stă ascunsă Sarmizegetusa Regia, cetatea regală a Daciei. Importanța istorică a descoperirilor arheologice de aici este confirmată la nivel mondial, situl fostei capitale dacice fiind inclus în patrimoniul UNESCO, alături de celelalte cetăți din Munții Orăștiei. 

   Dar Ținutul Orăștiei nu se remarcă doar prin trecutul legat de civilizația dacilor. Această zonă etnofolclorică duce moștenirea unor vechi ocupații și obiceiuri populare transmise de la o generație la alta. Centrele de cojocărie au făcut ca zona să fie renumită pentru iscusința meșterilor cojocari, iar țesăturile din cânepă şi bumbac lucrate de sătence sunt însăși expresia manifestării spiritului creator. În secțiunea artizanilor orăștieni veți găsi câteva exemple de confecții și broderii de inspirație tradițională.

   Creativitatea oamenilor locului este oglindită și în preparatele culinare așezate cu generozitate pe mese, în blide frumoase de lut. Gustul mâncărurilor gătite după rețete vechi îmbracă multe forme și stârnește plăcute senzații. Amintim aici cașul copt, plăcinta cu scrob, ciorba de pitoance sau înturnata, exemple delicioase ale bucătăriei specifice zonei.
 

Anchor 1
Contact
bottom of page